by

Jangan Tuduh Ulama Bersalah Meskipun Dipenjara Atau Dibunuh

Banyak ulama dalam sejarah Islam banyak yang dipenjara, dibunuh dengan berbagai fitnahan dan ancaman. kini tindakan kejahatan tersebut masih ada praktek yang dilakukan oleh oknum masyarakat. sehingga kejadian demi kejadian jadi cerita rekayasa yang berakibat fatal bagi umat Islam. inilah sekilas tokoh Islam yang dibunuh dan dipenjara pada masanya :

IMAM SYAFI’IE
Tangan dan kakinya dirantai lalu dibawa menghadap pemerintah dan hampir-hampir dipancung kerana dituduh Syiah dan pemecah-belah masyarakat.

IMAM HANAFI
Ditangkap, dipenjara, dicambuk, disiksa dan dipaksa minum racun oleh pemerintah lalu meninggal dunia kerana tidak setuju dengan dasar-dasar pemerintah.

IMAM MALIKI
Dicambuk dengan cemeti lebih kurang 70 kali sepanjang hayatnya oleh pemerintah kerana sering mengeluarkan kenyataan yang bertentangan dengan kehendak pemerintah.

IMAM HAMBALI
Dipenjara oleh pemerintah dan dirotan belakangnya hingga hampir terlucut kainnya kerana mengeluarkan fatwa yang bertentangan dengan kehendak pemerintah. Pemerintah menganggap mereka lebih betul daripada ulama.

SUFYAN AT TSAURI
Seorang wali Allah yang termasyhur. Ditangkap tanpa bicara kerana berani menegur kesalahan khalifah dan dihukum gantung tetapi sewaktu hukuman hendak dijalankan kilat dan petir menyambar pemerintah dan menteri-menterinya lalu mereka mati tertimbun tanah.

SAID BIN JUBAIR
Seorang wali Allah yang dikasihi harimau. Dibunuh kerana didakwa memecah-belahkan masyarakat, menentang kerajaan dan berkomplot untuk menjatuhkan pemerintah.

ABU YAZID AL-BUSTAMI
Wali Allah yang terkenal dengan pelbagai karamah. Dituduh sesat kerana ilmu agamanya lebih tinggi daripada pemerintah. Dihukum pancung oleh pemerintah tetapi tiada siapapun berhasil memancungnya.

ABUL HUSIN AN-NURI
Wali Allah yang mampu menundukkan api. Ditangkap dan hampir dihukum kerana dia menentang tindakan pemerintah yang membenarkan minuman arak berleluasa dalam negara.

IMAM NAWAWI
Hampir-hampir dipukul dan telah dibuang negara oleh pemerintah kerana menegur tindakan pemerintah menyalah gunakan uang rakyat. Juga seorang *wali Allah yang terkenal sepanjang zaman.*

Subhanallah Allahu Akbar La haula Wala Quwwata Illa Billah.

قل الحق ولو كان مرا

Katakanlah yang haq walaupun pahit

Semoga kita diberikan kemampuan untuk Istiqomah dalam mengikuti kebenaran, dan berfastabiqul Khoirot